Verzorging en informatie over de Amorphophallus Prainii

Verzorging van de Amorphophallus Prainii

Amorphophallus Prainii is een van de meest makkelijk te houden soorten die er maar bestaat. Voor een plant die van het Java eiland af komt is het zelf onbegrijpelijk dat hij zo goed gedijt in ons klimaat. Amorphophallus Prainii lijkt een beetje op een Paeoniifolius maar dan makkelijker in de winter want Prainii blijft dan ook liever in zijn groene blad staan. En heeft totaal geen moeite met de kortere dagen. En met een klein beetje informatie over de verzorging van de Amorphophallus Prainii. kunt u prima deze plant houden.

Herkomst

Amorphophallus Prainii komt in bijna heel indonesië voor van sumatra tot Thailand en zelfs west Maleisië. Volgens de lokale bevolking die werkt op de palm olie plantages van Borneo is dit een herinnering aan wat er voorheen op deze verwoeste plekken stond ! want zodra er ergens een stuk oerwoud word afgebrand voor palm olie plantages. Verschijnt Prainii daar weer alsof er niks is verandert. Het word daar gezien als stinkend onkruid dat niet weg wil gaan. Een perfecte herrinering aan hoe het vroeger op deze wonderlijke plekken stond.

De onze komen dan van het eiland Java waar deze specifiek worden gekweekt om aan ons te leveren.

Dormancy

Amorphophallus Prainii gaat het meestal na een mooi seizoen weer in slaap voor enkele maanden. Wat vaak gedacht word is dat de bol prima droog kan overleven. Maar helaas zijn de winters hier te koud daarvoor en gaat deze dan ook vaak rotten. Dit voorkom je door de bol enkele dagen te laten drogen en vervolgens weer in te potten met een licht vochtig substraat. als je de pot dan iets warmer wegzet zul je merken dat de bol al na 2 weken nieuwe wortels zal maken. Deze zal dan ook weer snel wakker zijn een rust periode van 3 maanden is dan ook gebruikelijk. Denkt u dat de bol niks doet dan zou ik maar eens naar de onderkant kijken daar kan al heel veel wortel ontwikkeling zijn.

Amorfhophallus Prainii
Amorphophallus Prainii grote bol

Substraat

Amorphophallus Prainii houd van een goed doorlatende bodem verrijkt met perliet bark klei zand en witte turf. voor een sterke plant adviseren wij een npk van 10-30-40 te geven in de wat warmere maanden van het jaar.

Omvang van de grootte

Amorphophallus Prainii groeit tot ongeveer 2 meter hoog en kan vrij breedt worden knollen kunnen ook behoorlijk zwaar worden tot wel 30 kilo. dit komt ook alleen voor in culvitatie. In het wild zijn er vrijwel nooit planten gevonden die hoger zijn dan 2.5 meter.