Verzorging en informatie over de Amorphophallus Konjac.

Informatie over de Amorphophallus Konjac.

A. Konjac komt voor in de gematigde gebieden van China waar deze als gewas wordt gegeten. En wordt daar verwerkt als een soort stoof groenten die de structuur heeft van een zoette aardappel die vrij neutraal smaakt en dus ook niet zoet is. A. Konjac is ook het soort waar mensen voor het eerst kennis maken met het geslacht Amorphophallus. Dit is vooral omdat A. Konjac al een aantal jaartjes mee gaat hier in Europa en is dan al rond 1950 gecultiveerd door hobbyisten. De reden hiervoor is dat A. Konjac winterhard is en dat ie verder heel weinig eisen stelt aan substraat temperatuur en gewoon in de volle zon kan. Ook plant de bol sterk door naar ieder groeiseizoen en zal het volume sterk toenemen na een groei seizoen. Wat vaak al naar enkele jaren tot een bloei zal leiden.

Het Substraat van de A. Konjac

A. Konjac houd van een goed doorlatende bodem maar voldoet prima in de volle grond of het normale potgrond in een container. Wel is het aan de raden bij het kweken van in een container er minimaal eentje te pakken die 5 keer zo groot als de bol zelf.

Amorfhophallus Konjac
A. Konjac

De bloei van de amorphophallus Konjac.

A. Konjac bloeit vaak al na enkele jaren en meestal al vanaf een gewicht van 1 kilo. En meestal dan ik in de winter maanden Januarie, Feberuarie en Maart zal de bol uitlopen met een bloem van meer dan een meter hoogte. Die gevolgd wordt door een geur van rottend vlees zodra de bloem openvouwd. Gelukkig is de A.konjac winterhard en kunt u deze buiten wegzetten op een droge plek .

Standplaats

De A. Konjac staat graag als een van de uitzonderingen in de volle zon en gedijt zeer goed in de volle grond. Alleen kan de knol er niet tegen als de grond nat is en het vriest en word dan ook aangeraden om op een droge plek te bewaren.