Verzorging en Informatie over de Amorphophallus Gigas

Amorphophallus gigas

Amorphophallus  Gigas is een van de meest makkelijke soorten om hier te houden. Er zijn weinig soorten die zoveel verdragen als deze plant echt een aanrader voor een beginner.

Het is tevens naar mijn mening een mooiere en makkelijkere plant dan de Titanum. De  Gigas is een zeer weinig eisende plant zowel in grondsoort keuze en watergift of standplaats. Geef hem in de winter nartuurlijk iets minder water en in de zomer iets meer.

De plant zelf kan een hoogte halen van ongeveer 3 a 4 meter halen en een knol vormen van zo,n 70 kilo. De bloeiwijze is op een zeer hoge steel soms hoger dan zijn schutblad. En bloeit ook sneller en makkelijker dan de titanum. Gigas is een plant waar je veel plezier aan hebt en toch makkelijk te houden is. Gigas is afkomstig uit Borneo en Jakarta.

Herkomst van de Amorphophallus Gigas

De Amorphophallus Gigas komt uit Indonesie met name uit het eiland Java.

Bloeien

Amorphophallus Gigas
bloeiende Gigas

Het is voor een Amorphophallus Gigas zeldzaam dat ze bloeiend worden aangetroffen in de tropische wouden van Java. Ze bloeien pas vanaf een knolgewicht van minimaal 12 kilo. En als ze bloeien bloeien ze maar voor enkele dagen. Amorphophallus Gigas bloeit op een zeer hoge stam van soms wel 5 meter hoog. Gigas bloeit normaal met een gele kolf en heeft een rode spathe. Maar heel af en toe hebben wij de rode Variant in ons assortiment. Die bloeit met een rode kolf en een nog donkere rode spathe heeft. Deze variant van Gigas zou nog vele male zeldzamer moetten zijn.

Substraat

Het substraat van Amorphophallus Gigas is precies het zelfde als zijn verwant Amorphophallus Decus-silvae. En wil dan ook het liefste worden in gepot met voornamelijk witte turf. vermengd met een klein beetje perllit en bark.

Standplaats

Amorphophallus Gigas wil het liefste een lichte standplaats waar dat ie overdag toch een groot gedeelte van de zon meepakt. Maar zet Gigas absoluut niet in de volle zon hierdoor zullen zijn bladeren verbranden. Zelf zet ik ze meestal 1 meter van het zuiderlijk raam af zodat Gigas meer dan genoeg zon krijgt zonder te verbranden.

Voeding

Voeding geven aan de Amorphophallus Gigas is belangrjjk omdat Gigas behoorlijk kan groeien. Maar let wel op dat je de voeding niet te sterk aanmengt omdat anders zijn wortels zullen verbranden. Voeding geven we altijd met regen water of osmose water om er voor te zorgen dat de PH waarde rond de 6 zit. Dit is belangrijk om er voor te zorgen dat de wortels de voeding goed op te kunnen nemen.

Amorphophallus Gigas
amorphophallus Gigas gel spathe
bloeiende amorphophallus gigas